Fototips fredag

Hei.

Her kommer årets første tips.

Ledende linjer
Dette gjør alle bilder bedre vil jeg påstå! Det gir deg en start og en slutt bildet.
Det leder deg fra en kant til en annen og hvis du er dyktig nok gir du personen som ser bildet en reise fra det mørke til det lyse. Når vi ser på et bilde vil øye først treffe det mørkeste punktet i bildet og så søke mot det lyse.

Har du muligheten til å bruke linjer i bildet, følger vi de automatisk. Linjene kan være en farge, en bru eller en vannkant. Egentlig alt som trekker deg innover i bildet. Det viktig er at disse linjene leder deg inn til noe i et bildet. Dette mener jeg gir et mye sterkere bilde og inntrykk (komposisjon). Noen velger å lede deg til et punkt og la de bli med linjer der. Da vandrer øye rundt og dette kan være lurt om det er mye små ting du vil fremheve.

I bildet du ser over, er det veien som leder deg innover i bildet og som trekker deg fra det mørke til det lyse. Hvis det er mulig er det sånn jeg alltid vil gjøre det når jeg komponerer et bildet.

Det å trekke deg innover og opp mot fjelltoppene gjør at jeg får vist deg alt i bildet, dvs. alt som er viktig og her er det veien og fjelltoppene som er det seg vil vise.

Her vil jeg trekke deg inn i bildet, mot badehuset og opp til det lyse i bildet og videre til skogen bak. Her bruker jeg en naturlig linje inn fra venstre side som er gangbroen ut mot badehuset. Det gjør at øye starter der og trekkes mot senter (her bruker jeg også litt farge teori for å fremheve det gule i badehuset mot det blå i bak og forgrunnen).

I dette bildet er linjene i midten av bildet ich :). Her trekker jeg deg inn fra bunn i det mørke mot det hvite i trærne og opp imot lyse i toppen av bildet. Her bruker jeg linjer på en annen måte for å hjelpe deg oppover og igjennom bildet.

Håper disse eksemplene er lette å se og lette og forstå. Så håper jeg at neste gang du er ute og tar bilder, stopp opp og se hva som er innenfor rammen og se om du kan komponere på en bedre måte for å fortelle det du vil .

Håer dere lærer noe av dette og liker det jeg legger ut.

Ha en god helg og nyt fredagen.

Håvard