Hvilken bilder blir fine art trykk

Hei dere.

Før vi går videre vil jeg spesifisere at det jeg kommer til å prate om er min mening og ikke gjengs lære. Bare så det er sagt:)


For meg er det 4 ting som gjør et bilde aktuelt for trykk, og det er de reglene jeg prøver å følge når jeg skal ta bilder.

Bildene jeg velger må treffe på disse fire punktene:

Skarphet.

Ikke alle bilder trenger å være skarpe fra start til slutt, men det må være skarpt der det er viktig. Det vil si at det som beveger deg innover i bildet må være skarpt. Bilder av et tre som under, må ikke være skarpe i hele bildet. Det trenger bare være skarpt i den delen som er interessant. Jeg syns et bilde blir bedre med uskarpe steder for å skape avgrensing og isolasjon i bildet.


Stemning.

Dette ser jeg etter, både når jeg tar bilder og når jeg printer bilder. For at jeg skal være fornøyd med det må det være en viss stemning i bildet. Det får frem minner med samme stemning som da jeg tok bildet, noe som gjør at jeg kan gjenskape det flotte naturlandskapet. Dette kan være et bilde med lav skarphet og en farge i bakgrunnen for å vise en bestemt tid slik som bildet under. Det neste kan være tåke, eller hvordan solen endrer lys og farge, som gir en stemning.
Stemningen i bildet skal få deg til å reagere på det du ser.

Intressepunkt.

Hva er det i bilder du ser? Skal det fortelle en historie? Hva er det som gjør at øynene vandrer rundt i bildet? I bildet under er det bekken som er interesse punktet. Det er bekken som er i fokus og bekken skal få deg til å se på, og rundt, den. Uansett hva det er må det rammes inn på en sånn måte at det forsterker de andre elementene i bildet. Her blir øynene trukket opp til fjellene som forsterker bekken.  

Papiret.

Det siste punktet er hvordan bildet blir på papiret? Hvilket papir forsterker bildet og hva skal det bildet vise? Noen papirer har teksturer som William Turner, Museum etching og Photo rag for å nevne noen. De fungerer veldig godt til å videreformidle stemning av tåke og topografi, som for eksempel steinformasjoner og fjell. Andre typer papirer er i forskjellige grader glatte og reflekterende. Dette er blant annet typer som Pearl, Barytha og Satin. Disse viser sterke farger bedre, samt at man får en riktigere sort tone enn på matte papirer.

Dette er sikker ikke alle enige i, men det er det jeg mener som er viktige ting å tenke på. Både når du ser etter komposisjoner og når du skal trykke bilder på papir.

Håper dere får noe ut av det jeg skriver og blir nysgjerrig på Fine art :)

Håvard