Annecy "Pearl of French Alps"

Hei dere!

Her kommer det en litt annerledes blogg. Jeg var så heldig å få reise til Annecy i Frankrike med jobben i fjor. Den byen satte sine spor og nå vil jeg fortelle hva jeg opplevde. Vi fløy til Geneva flyplass, så med buss i 1 time til hotellet i den nye delen av Annecy. Dette er en by jeg skal tilbake til med kona. Den siste, nye delen av byen er som mange andre byer, men når du kommer over til den eldre delen av byen nede ved havna og parken får du en flott opplevelse. Det var mange flotte restaurant og små koselige butikker for de som liker litt shopping :)

Det som trekker meg til steder er arkitektur og utforming som er i de tidligste delene av byen. Det er veldig spennende å se hvordan de har bygget alt. Hvordan de har planlagt byen og hvordan den har vokst.

 

I toppen av åsen forbi gamlebyen ligger Château d'Annecy  som ser over og utover Lac d´ Annecy. Denne delen var stengt da vi var der så jeg fikk ikke fotografert noe der. Jeg var der i september og temperaturen havnet på 28 grader. Noe som jeg ikke hadde regnet med, det å finne en shorts var en liten utfordring når alle butikker hadde tatt frem høst og vinterklær.

Jeg sto opp tidlig den nest siste dagen og gikk ned mot gamlebyen, det var helt stille og ikke en sjel å se.
Etter noen timer begynte renholds personalet og varebilene og komme, men det gikk stille for seg og byen våknet i et rolig tempo med soloppgangen.
Denne opplevelsen gjorde innrykk på meg mens jeg var der og noe jeg har reflektert over flere ganger i ettertid.

Imens jeg gikk rundt i gatene så jeg et hotell som lå helt nede ved elven rett ved det historiske fengselet.
Her skal jeg bo neste gang jeg er her. Det å nyte en kaffe med denne utsikten fra den verandaen ligger nå høyt opp på min bucket list.
Her ligger linken ;) http://www.palaisannecy.com/en/hotel-annecy/

Ja fengsle jeg pratet om var litt av grunnen til at jeg ville ned ditt tidlig uten forstyrrende elementer.
Jeg brukte litt tid og kjeftet på noen svaner som absolutt skulle være med på bilde, etter litt diskusjon og to steiner ble de borte ;). Her kommer bildet av fengselet som nå er omgjorde til restaurant. Fengselet ble bygget rundt år 1200 og var i drift frem til den franske revolusjonen.
Etter at jeg var fornøyd med bildet av fengselet vandret jeg en tur rundt i smågater langs elven.
Det var fremdeles fredelig i gatene og jeg surret rundt i en god stund før jeg gikk mot hotellet for å få meg litt frokost.

Håper dette inspirerer dere til å sjekke ut denne byen.

Fortsatt god helg

Håvard

Samarbeid med Kolsås ramme og galleri

Hei dere.

I desember i fjor var jeg innom og bestilte et bilde innrammet hos Kolsås ramme og galleri. Etter at vi var ferdig med bildet, snakket vi om bilder og innramming som man gjør når man er litt over middels interessert i faget.

Han nevnte at om jeg ville kunne vi samarbeide litt. Dvs. at de som kjøper bilder av meg kan få litt rabatt om dere nevner meg eller mitt firma. Hvis flere bruker det vil kanskje også rabatten stige. For å slå et slag for små bedrifter som tilbyr noe som ikke er et hverdags produkt, men noe vi trenger av og til. Disse foreningene og håndverkene er noe som må brukes for at de skal overleve og for at vi skal kunne ha valgmuligheter.

Kolsås tilbyr glass i flere varianter fra vanlig til antirefleksbehadlet kunstglass. Kunstglass vil øke inntrykket av bildet hvis det henger et sted med mye sollys og refleksjoner . For ikke å nevne alle de flotte rammene. Her kan dere få rammet inn med og uten passpartout, og i sveveramme med deckle edge ( revet kant). Dette løfter enkelte bilder videre, samt om papirtypen også er grov vil dette gi et fantastisk intrykk. De har mye å velge i og de har lang erfaring.

Bruk de! Da blir det bedre for alle .

Sjekk siden deres her Kolsås ramme og galleri

Fortsatt fin søndag

Håvard

Ps. Jeg har lagt ut flere bilder for salg ;)

Fototips fredag

Hallo eller god kveld heter det vell når jeg legger ut denne så sent.:)

Kveldens tips er Interessepunkt. Hva tar du bilde av, hva er det du vil dokumentere eller fotografere?

Alle gode bilder leder opp eller inn til et Interessepunkt. Det kan være et hus, et fjell eller en foss noe som forsterker og bærer resten av bildet. Det beste er om dette er noe du ikke ser med en gang, men blir ledet inn til ved bruk av ledende linjer og riktig snitt (crop) av bilde som dette under.

Her blir du ledet inn til kirken fra bunn av bildet. Interessepunkt er kirken og lyset som strekker seg opp fra kirken.

I bildet under har jeg ingen ledende linjer, men bruker lyset som vei. Fra det mørke i kantene til det lyse i tåken rundt treet. Dette separerer treet og får det fremhevet som Interessepunkt jeg vil vise.

Denne bloggen ble en kort en, men jeg håper dere fant den intressang og informativ.
Lykke til med fotograferingen

Nyt fredagen

Håvard

Fototips fredag

Hei.

Her kommer årets første tips.

Ledende linjer
Dette gjør alle bilder bedre vil jeg påstå! Det gir deg en start og en slutt bildet.
Det leder deg fra en kant til en annen og hvis du er dyktig nok gir du personen som ser bildet en reise fra det mørke til det lyse. Når vi ser på et bilde vil øye først treffe det mørkeste punktet i bildet og så søke mot det lyse.

Har du muligheten til å bruke linjer i bildet, følger vi de automatisk. Linjene kan være en farge, en bru eller en vannkant. Egentlig alt som trekker deg innover i bildet. Det viktig er at disse linjene leder deg inn til noe i et bildet. Dette mener jeg gir et mye sterkere bilde og inntrykk (komposisjon). Noen velger å lede deg til et punkt og la de bli med linjer der. Da vandrer øye rundt og dette kan være lurt om det er mye små ting du vil fremheve.

I bildet du ser over, er det veien som leder deg innover i bildet og som trekker deg fra det mørke til det lyse. Hvis det er mulig er det sånn jeg alltid vil gjøre det når jeg komponerer et bildet.

Det å trekke deg innover og opp mot fjelltoppene gjør at jeg får vist deg alt i bildet, dvs. alt som er viktig og her er det veien og fjelltoppene som er det seg vil vise.

Her vil jeg trekke deg inn i bildet, mot badehuset og opp til det lyse i bildet og videre til skogen bak. Her bruker jeg en naturlig linje inn fra venstre side som er gangbroen ut mot badehuset. Det gjør at øye starter der og trekkes mot senter (her bruker jeg også litt farge teori for å fremheve det gule i badehuset mot det blå i bak og forgrunnen).

I dette bildet er linjene i midten av bildet ich :). Her trekker jeg deg inn fra bunn i det mørke mot det hvite i trærne og opp imot lyse i toppen av bildet. Her bruker jeg linjer på en annen måte for å hjelpe deg oppover og igjennom bildet.

Håper disse eksemplene er lette å se og lette og forstå. Så håper jeg at neste gang du er ute og tar bilder, stopp opp og se hva som er innenfor rammen og se om du kan komponere på en bedre måte for å fortelle det du vil .

Håer dere lærer noe av dette og liker det jeg legger ut.

Ha en god helg og nyt fredagen.

HåvardGodt nytt år.

Hei og godt nytt år.

Håper dere har hatt en fin jul og nyttårs feiring.
Jeg gleder meg til det nye året og hva jeg skal oppleve. Jeg skal på tre fototurer, to er usikre og de vil jeg komme tilbake til seere. Den ene som er sikker og som jeg er veldig spent på er en tur til Dovre for å fotografere natur og moskus om vi er heldige.

Dette er noe som jeg virkelig gleder meg til og som vil utfordre meg. Jeg har ikke tatt eller vært så interessert i dyrefotografi før, men etter å ha fotografert lundefugl på Runde. Jeg merket da at dette er noe jeg vil gjøre oftere om ikke annet en for utfordringen det gir.

Vi skal reise i September i år og turen varer ca 3-4 dager. Vi er litt usikre på lengden av turen det blir ofte bestemt av været når det nærmer seg avreise. Jeg skal reise med min gode venn Jørgen som har vært med på andre turer jeg har gjenomført. Jeg kommer tilbake til planleggingen når det nærmer seg :)

Som jeg har sagt tidligere skal jeg prøve å være mer aktiv på denne kanalen og på instagram. Så hvis du liker det jeg gjør så er det bare å følge med.

Ha en flott første nyttårsdag.

Håvard

3 dagers salg!!

Hei

Nå har jeg salg på utvalgte bilder frem til Onsdag kl 00:00.

A2 er nedsatt fra 2300 kr til 1900 kr

A3 er nedsatt fra 1600 kr til 1300 kr

Husk at det er fri frakt i hele Desember. Er det noen du ikke har funnet gave til enda? Da kan dette være en flott gave de kan verdsette lenge. Bor du i nærheten, skal jeg prøve å leverer på døren nå før jul.

Ha en flott førjuls tid.

Håvard

Fototips fredag.

Hei

Dette kommer forhåpentligvis til å bli en fast artikkel hver fredag. Det skal sies at jeg ikke er utlært selv, men jeg vil dele litt av det jeg vet. Kanskje jeg inspirerer andre til å gripe etter kamera når de skal ut på tur.

Naturen i Asker og Bærum er ikke preget av store fjell og lange fjorder. Den har litt mer skjulte skatter som man må lete litt etter. Dette har i lang tid gjort det spennende å fotografere i min egen bakgård. Jeg håper dere også ser det jeg ser i omgivelsene vi har rundt oss.

Dagen tips er å sette av tid.

Med dette mener jeg når du først har kommet ut med kameraet og finner noe som ser spennende ut. Legg fra deg kameraet og se deg rundt etter riktig komposisjon og budskap. Ikke stress! Sett av tid til dette, da blir resultatet som regel mye bedre.

Da ser du hele bildet! Med det mener jeg at du får med deg riktig forgrunn uten unødvendig forstyrrelser samt mellomgrunn og bakgrunn. Med riktig oppbygging så vil alle deler være med på å formidle budskapet du vil fortelle.

Jeg har MANGE ganger sett et motiv, satt opp alt og tatt bildet. Først da jeg kom hjem har jeg sett de små forstyrrende elementene som trekker opplevelsen ned, og som krever mye redigering for å få frem riktig budskap. Hadde jeg bare pustet ut og sett i søkeren en gang til hadde jeg kanskje flyttet meg til høyre og fått et bedre resultat.

skog-7.jpg

Her ser dere eksempel på det å stoppe opp og gå litt rundt og se. Bildet under er jo mer tiltalende og forteller mer en bilde over.
Du får en reise fra benken til hytta og avslutter ved trærne.

skog-8.jpg

I tillegg får du tid til å nyte naturen rundt deg og det er alltid godt for sjelen. :)

Ha en flott fredag alle sammen

Håvard

Salg av fine art print er lansert med 20%

Hei.

Nå har jeg endelig lansert noen av mine bilder for salg. De blir lansert med 20% fra Mandag 26.11.18 kl 08:00 og i en uke fremover. Legg in promokode LANSERING20 så får du automatisk avslag på bildene i kassen.

Jeg printer bildet og lar det tørke før jeg kontrollere at de er perfekte. Så pakker jeg de med ektehetsbevis, som har hologram og serienr. Dette registrerer jeg i Hahnemuhle sitt art register.

Jeg har gledet meg lenge til å legge ut bilder for salg, og håper du kjøper bilder av meg! Dette er en flott gave til de som ikke ønsker seg noe og som har alt fra før.
Alle bilder blir trykket i maks 100 eksemplarer. Etter dette blir de aldri trykket igjen. Jeg printer disse på papir fra Tysklands eldste trykkeri. De har mange forskjellige typer papir i forskjellige sjangere. Disse gir forskjellige styrker til et bildet og hjelper til å fremhev det.

En ting som er viktig for dere å tenke på før dere henger det opp er:

Hvilken vinkel treffer solen inn fra og hvilken lyskilder er i nærheten? Matt papir absorberer lys og fordeler det. Dette fremhever detaljer i sort. Glossy papir eller luster vil reflektere lys og må derfor ikke treffe direkte . Med lys som kommer inn fra ovenfra eller fra siden vil det forsterke bildet og fremheve detaljer i det sorte.

Jeg vil legge ut flere trykk etterhvert og de blir annonsert både på facebook og på bloggen. Har dere spørsmål ang. trykk og bestilling så send meg en mail på haavard@stokkefotografi.no eller fyll ut skjemaet under “meg” fanen.

Ha en flott uke

Håvard

Workshop med Morten Hilmer

Hei dere.

I helgen har jeg vært så heldig å få være med på en workshop, med den danske naturfotografen Morten Hilmer.

Jeg sitter nå på søndag med mange inntrykk og mye tanker. Det var et steg tilbake til grunnleggende fotografi. Han ga oss utfordrende oppgaver for å få oss til å revurdere hvordan vi ser bilder vi tar, og hva vi tenker før vi trykker på utløseren.

Han er en kunnskapsrik mann og har lang erfaring. Dette legger du fort merke til når han snakker. Det er gøy å se andre med samme lidenskap for fotografi som en selv.

En av kravene til utstyr var en makro linse. Det er en linse som brukes til å fotografere alt fra insekter til små blomster. Dette har jeg aldri brukt, men vurdert mange ganger. Jeg lånte en av en venn og stillte klar lørdag morgen. Dette er et felt jeg vet lite om. Under ser dere det første forsøket på et bilde med makro linse. Dette tror jeg fort kan bli et spennende felt å utforske.

Lørdagen avsluttet vi med litt gjennomgang av dagen og bildene.

Søndag ble vi enig om å møtes ute. Her ble vi bedt om å bruke en time på å finne et bilde, men vi fikk bare ta et bildet. Dette var en øvelse som var uvant, men spennende å holde seg til.

Under ser dere resultatet.

Etter dette fikk vi muligheten til å utforske litt på egenhånd. Det jeg la merke til er at jeg ikke ville ta det innlysende store landskapet, men de mer intime bildene. De som lett blir oversett når jeg er ute og fotograferer.

Når det er sagt er jeg ikke sikker på det siste bildet. Jeg er usikker på om det jeg så ble fanget med kamera? De fleste så en fugl i flukt. Det som trakk meg til bildet var hvordan linjene førte deg igjennom bildet.

Hvis dere er nyskjerrig på hvem Morten Hilmer er så se linkene under.

Morten Hilmer

Morten Hilmer Youtube

God Søndag

Håvard.

Hvilken bilder blir fine art trykk

Hei dere.

Før vi går videre vil jeg spesifisere at det jeg kommer til å prate om er min mening og ikke gjengs lære. Bare så det er sagt:)


For meg er det 4 ting som gjør et bilde aktuelt for trykk, og det er de reglene jeg prøver å følge når jeg skal ta bilder.

Bildene jeg velger må treffe på disse fire punktene:

Skarphet.

Ikke alle bilder trenger å være skarpe fra start til slutt, men det må være skarpt der det er viktig. Det vil si at det som beveger deg innover i bildet må være skarpt. Bilder av et tre som under, må ikke være skarpe i hele bildet. Det trenger bare være skarpt i den delen som er interessant. Jeg syns et bilde blir bedre med uskarpe steder for å skape avgrensing og isolasjon i bildet.


Stemning.

Dette ser jeg etter, både når jeg tar bilder og når jeg printer bilder. For at jeg skal være fornøyd med det må det være en viss stemning i bildet. Det får frem minner med samme stemning som da jeg tok bildet, noe som gjør at jeg kan gjenskape det flotte naturlandskapet. Dette kan være et bilde med lav skarphet og en farge i bakgrunnen for å vise en bestemt tid slik som bildet under. Det neste kan være tåke, eller hvordan solen endrer lys og farge, som gir en stemning.
Stemningen i bildet skal få deg til å reagere på det du ser.

Intressepunkt.

Hva er det i bilder du ser? Skal det fortelle en historie? Hva er det som gjør at øynene vandrer rundt i bildet? I bildet under er det bekken som er interesse punktet. Det er bekken som er i fokus og bekken skal få deg til å se på, og rundt, den. Uansett hva det er må det rammes inn på en sånn måte at det forsterker de andre elementene i bildet. Her blir øynene trukket opp til fjellene som forsterker bekken.  

Papiret.

Det siste punktet er hvordan bildet blir på papiret? Hvilket papir forsterker bildet og hva skal det bildet vise? Noen papirer har teksturer som William Turner, Museum etching og Photo rag for å nevne noen. De fungerer veldig godt til å videreformidle stemning av tåke og topografi, som for eksempel steinformasjoner og fjell. Andre typer papirer er i forskjellige grader glatte og reflekterende. Dette er blant annet typer som Pearl, Barytha og Satin. Disse viser sterke farger bedre, samt at man får en riktigere sort tone enn på matte papirer.

Dette er sikker ikke alle enige i, men det er det jeg mener som er viktige ting å tenke på. Både når du ser etter komposisjoner og når du skal trykke bilder på papir.

Håper dere får noe ut av det jeg skriver og blir nysgjerrig på Fine art :)

Håvard