Annecy "Pearl of French Alps"

Hei dere!

Her kommer det en litt annerledes blogg. Jeg var så heldig å få reise til Annecy i Frankrike med jobben i fjor. Den byen satte sine spor og nå vil jeg fortelle hva jeg opplevde. Vi fløy til Geneva flyplass, så med buss i 1 time til hotellet i den nye delen av Annecy. Dette er en by jeg skal tilbake til med kona. Den siste, nye delen av byen er som mange andre byer, men når du kommer over til den eldre delen av byen nede ved havna og parken får du en flott opplevelse. Det var mange flotte restaurant og små koselige butikker for de som liker litt shopping :)

Det som trekker meg til steder er arkitektur og utforming som er i de tidligste delene av byen. Det er veldig spennende å se hvordan de har bygget alt. Hvordan de har planlagt byen og hvordan den har vokst.

 

I toppen av åsen forbi gamlebyen ligger Château d'Annecy  som ser over og utover Lac d´ Annecy. Denne delen var stengt da vi var der så jeg fikk ikke fotografert noe der. Jeg var der i september og temperaturen havnet på 28 grader. Noe som jeg ikke hadde regnet med, det å finne en shorts var en liten utfordring når alle butikker hadde tatt frem høst og vinterklær.

Jeg sto opp tidlig den nest siste dagen og gikk ned mot gamlebyen, det var helt stille og ikke en sjel å se.
Etter noen timer begynte renholds personalet og varebilene og komme, men det gikk stille for seg og byen våknet i et rolig tempo med soloppgangen.
Denne opplevelsen gjorde innrykk på meg mens jeg var der og noe jeg har reflektert over flere ganger i ettertid.

Imens jeg gikk rundt i gatene så jeg et hotell som lå helt nede ved elven rett ved det historiske fengselet.
Her skal jeg bo neste gang jeg er her. Det å nyte en kaffe med denne utsikten fra den verandaen ligger nå høyt opp på min bucket list.
Her ligger linken ;) http://www.palaisannecy.com/en/hotel-annecy/

Ja fengsle jeg pratet om var litt av grunnen til at jeg ville ned ditt tidlig uten forstyrrende elementer.
Jeg brukte litt tid og kjeftet på noen svaner som absolutt skulle være med på bilde, etter litt diskusjon og to steiner ble de borte ;). Her kommer bildet av fengselet som nå er omgjorde til restaurant. Fengselet ble bygget rundt år 1200 og var i drift frem til den franske revolusjonen.
Etter at jeg var fornøyd med bildet av fengselet vandret jeg en tur rundt i smågater langs elven.
Det var fremdeles fredelig i gatene og jeg surret rundt i en god stund før jeg gikk mot hotellet for å få meg litt frokost.

Håper dette inspirerer dere til å sjekke ut denne byen.

Fortsatt god helg

Håvard

Fototips fredag

Hallo eller god kveld heter det vell når jeg legger ut denne så sent.:)

Kveldens tips er Interessepunkt. Hva tar du bilde av, hva er det du vil dokumentere eller fotografere?

Alle gode bilder leder opp eller inn til et Interessepunkt. Det kan være et hus, et fjell eller en foss noe som forsterker og bærer resten av bildet. Det beste er om dette er noe du ikke ser med en gang, men blir ledet inn til ved bruk av ledende linjer og riktig snitt (crop) av bilde som dette under.

Her blir du ledet inn til kirken fra bunn av bildet. Interessepunkt er kirken og lyset som strekker seg opp fra kirken.

I bildet under har jeg ingen ledende linjer, men bruker lyset som vei. Fra det mørke i kantene til det lyse i tåken rundt treet. Dette separerer treet og får det fremhevet som Interessepunkt jeg vil vise.

Denne bloggen ble en kort en, men jeg håper dere fant den intressang og informativ.
Lykke til med fotograferingen

Nyt fredagen

Håvard

Fototips fredag

Hei.

Her kommer årets første tips.

Ledende linjer
Dette gjør alle bilder bedre vil jeg påstå! Det gir deg en start og en slutt bildet.
Det leder deg fra en kant til en annen og hvis du er dyktig nok gir du personen som ser bildet en reise fra det mørke til det lyse. Når vi ser på et bilde vil øye først treffe det mørkeste punktet i bildet og så søke mot det lyse.

Har du muligheten til å bruke linjer i bildet, følger vi de automatisk. Linjene kan være en farge, en bru eller en vannkant. Egentlig alt som trekker deg innover i bildet. Det viktig er at disse linjene leder deg inn til noe i et bildet. Dette mener jeg gir et mye sterkere bilde og inntrykk (komposisjon). Noen velger å lede deg til et punkt og la de bli med linjer der. Da vandrer øye rundt og dette kan være lurt om det er mye små ting du vil fremheve.

I bildet du ser over, er det veien som leder deg innover i bildet og som trekker deg fra det mørke til det lyse. Hvis det er mulig er det sånn jeg alltid vil gjøre det når jeg komponerer et bildet.

Det å trekke deg innover og opp mot fjelltoppene gjør at jeg får vist deg alt i bildet, dvs. alt som er viktig og her er det veien og fjelltoppene som er det seg vil vise.

Her vil jeg trekke deg inn i bildet, mot badehuset og opp til det lyse i bildet og videre til skogen bak. Her bruker jeg en naturlig linje inn fra venstre side som er gangbroen ut mot badehuset. Det gjør at øye starter der og trekkes mot senter (her bruker jeg også litt farge teori for å fremheve det gule i badehuset mot det blå i bak og forgrunnen).

I dette bildet er linjene i midten av bildet ich :). Her trekker jeg deg inn fra bunn i det mørke mot det hvite i trærne og opp imot lyse i toppen av bildet. Her bruker jeg linjer på en annen måte for å hjelpe deg oppover og igjennom bildet.

Håper disse eksemplene er lette å se og lette og forstå. Så håper jeg at neste gang du er ute og tar bilder, stopp opp og se hva som er innenfor rammen og se om du kan komponere på en bedre måte for å fortelle det du vil .

Håer dere lærer noe av dette og liker det jeg legger ut.

Ha en god helg og nyt fredagen.

HåvardFototips fredag.

Hei

Dette kommer forhåpentligvis til å bli en fast artikkel hver fredag. Det skal sies at jeg ikke er utlært selv, men jeg vil dele litt av det jeg vet. Kanskje jeg inspirerer andre til å gripe etter kamera når de skal ut på tur.

Naturen i Asker og Bærum er ikke preget av store fjell og lange fjorder. Den har litt mer skjulte skatter som man må lete litt etter. Dette har i lang tid gjort det spennende å fotografere i min egen bakgård. Jeg håper dere også ser det jeg ser i omgivelsene vi har rundt oss.

Dagen tips er å sette av tid.

Med dette mener jeg når du først har kommet ut med kameraet og finner noe som ser spennende ut. Legg fra deg kameraet og se deg rundt etter riktig komposisjon og budskap. Ikke stress! Sett av tid til dette, da blir resultatet som regel mye bedre.

Da ser du hele bildet! Med det mener jeg at du får med deg riktig forgrunn uten unødvendig forstyrrelser samt mellomgrunn og bakgrunn. Med riktig oppbygging så vil alle deler være med på å formidle budskapet du vil fortelle.

Jeg har MANGE ganger sett et motiv, satt opp alt og tatt bildet. Først da jeg kom hjem har jeg sett de små forstyrrende elementene som trekker opplevelsen ned, og som krever mye redigering for å få frem riktig budskap. Hadde jeg bare pustet ut og sett i søkeren en gang til hadde jeg kanskje flyttet meg til høyre og fått et bedre resultat.

skog-7.jpg

Her ser dere eksempel på det å stoppe opp og gå litt rundt og se. Bildet under er jo mer tiltalende og forteller mer en bilde over.
Du får en reise fra benken til hytta og avslutter ved trærne.

skog-8.jpg

I tillegg får du tid til å nyte naturen rundt deg og det er alltid godt for sjelen. :)

Ha en flott fredag alle sammen

Håvard

Workshop med Morten Hilmer

Hei dere.

I helgen har jeg vært så heldig å få være med på en workshop, med den danske naturfotografen Morten Hilmer.

Jeg sitter nå på søndag med mange inntrykk og mye tanker. Det var et steg tilbake til grunnleggende fotografi. Han ga oss utfordrende oppgaver for å få oss til å revurdere hvordan vi ser bilder vi tar, og hva vi tenker før vi trykker på utløseren.

Han er en kunnskapsrik mann og har lang erfaring. Dette legger du fort merke til når han snakker. Det er gøy å se andre med samme lidenskap for fotografi som en selv.

En av kravene til utstyr var en makro linse. Det er en linse som brukes til å fotografere alt fra insekter til små blomster. Dette har jeg aldri brukt, men vurdert mange ganger. Jeg lånte en av en venn og stillte klar lørdag morgen. Dette er et felt jeg vet lite om. Under ser dere det første forsøket på et bilde med makro linse. Dette tror jeg fort kan bli et spennende felt å utforske.

Lørdagen avsluttet vi med litt gjennomgang av dagen og bildene.

Søndag ble vi enig om å møtes ute. Her ble vi bedt om å bruke en time på å finne et bilde, men vi fikk bare ta et bildet. Dette var en øvelse som var uvant, men spennende å holde seg til.

Under ser dere resultatet.

Etter dette fikk vi muligheten til å utforske litt på egenhånd. Det jeg la merke til er at jeg ikke ville ta det innlysende store landskapet, men de mer intime bildene. De som lett blir oversett når jeg er ute og fotograferer.

Når det er sagt er jeg ikke sikker på det siste bildet. Jeg er usikker på om det jeg så ble fanget med kamera? De fleste så en fugl i flukt. Det som trakk meg til bildet var hvordan linjene førte deg igjennom bildet.

Hvis dere er nyskjerrig på hvem Morten Hilmer er så se linkene under.

Morten Hilmer

Morten Hilmer Youtube

God Søndag

Håvard.